Troubleshooting ping, tracert, telnet, nslookup and online test tools

 

Ping

این دستور ارتباط کامپیوتری در فاصله  دور را بررسی نموده و در صورت فعال بودن مدت زمان رسيدن بسته‌های TCP/IP را از کامپیوتر راه دور به کامپیوتر ما مشخص می نماید.در نظر داشته باشید Ping time  با توجه به ترافيک شبکه ، تعداد هاب های موجود در مسیر و ... کم و زياد خواهد شد. این دستور بسته های بازگشتی ICMP  را به کامپیوتر مربوطه ارسال نموده و منتظر بسته های پاسخ می ماند. بعداز ارسال هر بسته به مدت یک ثانیه منتظر مانده و سپس شماره بسته ارسال شده را نمایش می دهد. لازم به ذکر است که این ابزار تنها در صورت نصب TCP/IP  قابل استفاده و دستیابی می باشد.

شکل کلی این دستور به صورت ذیل می باشد :

Ping domainname              یا          ping IP address

به عنوان مثال :


Ping iranhost.com
Ping mail.iranhost.com
ping 209.172.34.249

Tracert

این دستور با ارسال بسته های بازگشتی ICMP و قرار دادن مقادیر متفاوت برای TTL آنها (time-to-live ) مسیری  که برای دستیابی به مقصد مورد نظر انتخاب می شود را مشخص می نماید. هر روتر در طول مسیر قبل از forward  نمودن یک پکت حداقل یک واحد از مقدار TTL  آن کم می نماید بنابراین مقدار TTL  به طور قابل توجهی تحت تاثیر تعداد هاپ های مشاهده شده در مسیر می باشد.زمانیکه مقدار TTL صفر می شود روتر یک پیغام ICMP  با مضمون  "Time Exceeded " به کامپیوتر مبداء ارسال می نماید.Tracert ابتدا مقدار TTL  را یک نموده و آن به اولین روتر ارسال می نماید در صورت دریافت پاسخ این بار TTL  را برابر  2 قرار داده و ارسال می نماید این روند تا جایی ادامه می یابد که به مقصد مربوطه رسیده و یا TTL  به مقدار Maximum  خود برسد و بدین ترتیب مسیر routing  مشخص می شود.

Telnet

پروتکلی است که امکان اتصال از طریق شبکه مبتنی برTCP/IP  (مانند اینترنت ) به کامپیوتر راه دور ( که به آن host  گفته می شود ) را می دهد.

از نرم افزار telnet client  (نصب شده روی سیستم کاربر )جهت برقراری ارتباط با نرم افزار telnet server  (نصب شده روی سرور ) استفاده می شود.

زمانیکه از طریق telnet client  یک connection  به کامپیوتر راه دور (Remote host)  زده می شود سیستم client به عنوان یک ترمینال مجازی (virtual terminal ) در نظر گرفته شده و اجازه می دهد تا با کامپیوتر راه دور ارتباط برقرار نمایید.

برای وارد شدن به کامپیوتر راه دور نیاز به داشتن یک نام کاربری و رمز عبور (مربوط به telnet  ) خواهید داشت ( زمانیکه کاربری guest  مربوطه فعال باشد امکان لاگین بدون رمز عبور را خواهید داشت )

نرم افزار telnet client  به صورت پیش فرض در تمام سیستم عامل ها موجود می باشد.

مقصود از یک ”Session TelNet “ برقراری موفق یک ارتباط TCP با پورت 23 (یا یکی از پورتهای شناخته شده) از ماشین سرویس دهنده است به گونه ای که ماشین سرویس دهنده ضمن پذیرش این ارتباط و احراز هویت کاربر (در صورت لزوم) ، آمادۀ پذیرش فرمان های صادره از کاربر و اجرای آنها شود. در شکل ذیل مراحل یک ”نشست TelNet “ به تصویر کشیده شده است. این نشست با اجرای برنامۀ TelNet در خط فرمان آغاز می شود.

در مثال زیر حروف پررنگ توسط کاربر نوشته شده و بقیه ، پیغامهای عمومی برنامۀ TelNet هستند. در این مثال نام ماشین سرویسدهنده varmint و دارای سیستم عامل یونیکس و سختافزار SUN است.

telnet varmint
Trying 194.5.30.68  …
Connected to varmint.
Escape character is '^]".
SunOS UNIX (varmint)
login: test
Password:******
varmint%

 
 

همچنین از دستور telnet  برای تست باز یا بسته بودن پورتی خاص روی یک سیستم نیز استفاده می شود. برای اینکار کافیست دستور ذیل را در command prompt  وارد نمایید.

 

telnet domain name port number

 

به طور مثال در صورتیکه بخواهیم وضعیت ارتباط با پورت 25 میل سرور ایران هاست را چک نماییم می توانیم از دستور ذیل را استفاده نماییم :

 

telnet mail.iranhost.com 25

 

لازم به ذکر است که برای چک نمودن وضعیت یک پورت در یک سرور می توانیم از سایت yougetsignal.com  نیز استفاده نماییم.

 

 

 

(Name Server LOOKUP ) Nslookup  

 

برنامه کاربری است که با پرس و جو از یک DNS Server  می تواند آی پی آدرس یک هاست یا نام هاست مربوط به یک آی پی آدرس را بدست آورد. همچنین اطلاعاتی را نیز می توان در رابطه با رکوردهای مربوط به یک zone  را بدست آورد.
زمانیکه
DNS Server یک سایت از طریق whois بدست  آید می توان  به کمک دستور nslookup اطلاعات اضافی را در مورد رکوردهای آن سایت کسب نمود. طریقه استفاده این دستور به صورت زیر است :
فرض کنید می‌خواهیم از
Domain Server سایت  iranhost.comاطلاعاتی کسب نماییم. با گرفتن  whois  از آن متوجه می شویم که DNS  های ذیل روی آن ست می باشد :

 

ns81.iranhost.com
ns82.iranhost.com
با بدست آوردن نیم سرورهای مربوطه می توانیم مراحل ذیل را دنبال نماییم :
از قسمت
start  گزینه Run  را انتخاب و cmd  را تایپ نموده و ok  نمایید سپس دستور nslookup را در command prompt  نوشته و اجرا نمایید :

 

یکی از DNS  های ست شده روی دامین iranhost  (ns81.iranhost.com , ns82.iranhost.com ) را با کامند ذیل به عنوان DNS  سرور پیش فرض وارد نموده و جهت مشاهده تمامی رکوردهای موجود دستور set type=any  را نیز وارد نمایید :

 

 

 

حال می توان برای کسب اطلاعات در رابطه با رکوردهای موجود در zone  ایران هاست نام دامین را وارد و سپس نتیجه را مشاهده نمود :

 

 

 

همچنین می توان از دستور help  برای مشاهده و آگاهی از دیگر دستورات مجازnslookup  استفاده نمود :

 

 

 

Online Tools

نام سایت

نوع کاربرد

Whois.com,who.is,internic.net

جهت چک نمودن DNS  های ست شده روی دامین

Intodns.com

برای آگاهی از وضعیت رکوردهای موجود در zone  

internic.net

برای آگاهی از ثبت بودن یک DNS

Net2ftp.com

برای اتصال به FTP  یک سایت از طریق پورت 80 (مانند file manager )

whatismyip.com

برای آگاهی از آی پی آدرس اینترنتی

anti-abuse.org

برای تست وجود یک دامین یا یک آی پی در RBL لیست ها

yougetsignal.com

جهت چک وضعیت یک پورت مربوط به یک آی پی آدرس