1- رسانه انتقال :
از رسانه های متفاوتی به عنوان محيط انتقال در شبکه های کامپيوتری استفاده می شود که از آنان با نام ستون فقرات Backbone) ) در يک شبکه ياد می شود .
- کابل های مسی : از کابل های مسی تقريباً در اکثر شبکه های محلی (LAN) استفاده می گردد . اين نوع کابل ها دارای انواع متفاوتی بوده که هر يک دارای مزايا و محدوديت های مختص به خود می باشند . انتخاب مناسب کابل، يکی از پارامترهای اساسی در زمان پياده سازی يک شبکه کامپيوتری است که بر نحوه عملکرد يک شبکه تاثير مستقيم خواهد داشت . اطلاعات در کابل های مسی با استفاده از جريان الکتريکی حمل می گردد .
- فيبر نوری : فيبر نوری يکی از رسانه های متداول انتقال داده با ويژگی های متعددی مانند ارسال داده در مسافت های طولانی ، ارائه پهنای باند بالا ، انتقال اطلاعات نظير به نظير بر روی Backbone شبکه های محلی و شبکه های WAN می باشد .
در این رسانه از نور برای انتقال داده بر روی فيبرهای نازک شيشه ای و يا پلاستيک استفاده می شود . فرستنده سيگنال های الکتريکی را به سيگنال های نوری تبديل و بر روی فيبر ارسال می نموده و دريافت کننده آن سیگنالها را مجدداً به سيگنال های الکتريکی تبديل خواهد نمود . شيشه استفاده شده در کابل فيبرنوری يک عايق مناسب الکتريکی است .
مشخصه های مهم کابل :
سرعت انتقال داده : نرخ انتقال داده از طريق کابل را مشخص می نمايد.
نوع انتقال داده : نحوه ارسال اطلاعات ( ديجيتال و يا آنالوگ ) را مشخص می نمايد.
حداکثر مسافت انتقال داده : حداکثر مسافت ارسال يک سيگنال بدون اين که تضعيف و يا دچار مشکل گردد را مشخص می نمايد .
- شبکه های بدون کابل : انعطاف شبکه های بدون کابل يکی از مهمترين ويژگی های اين نوع شبکه ها محسوب می گردد ، گرچه اين نوع شبکه ها دارای مشکلاتی در زمينه امنيت و سرعت انتقال داده می باشند .
2- کارت شبکه ( NIC )
هر کامپيوتر موجود در شبکه ( Server - Client ) ، نيازمند استفاده از کارت شبکه است .
وظايف کارت شبکه به شرح ذیل می باشد :
- برقراری ارتباط لازم بين کامپيوتر و محيط انتقال
- تبديل داده : داده ها بر روی گذرگاه ( bus ) کامپيوتر به صورت موازی حرکت می نمايند . نحوه حرکت داده ها بر روی محيط انتقال شبکه به صورت سريال است . Transceiver کارت شبکه داده ها را از حالت موازی به سريال و بالعکس تبديل می نمايد .
- ارائه يک آدرس منحصربفرد سخت افزاری: MAC Address درون تراشه ROM موجود بر روی کارت شبکه نوشته می شود.
3- کانکتور
- کانکتور RJ45
این کانکتورها دارای 8 پین میباشند. و در شبکه های استار برای اتصال کابل های شبکه به دستگاه ها استفاده می شود. مرغوبیت این کانکتورها بستگی به روکشی دارد که بر روی پین های فلزی آن آبکاری شده است.
- کانکتورهای فیبر نوری
کانکتور فیبر نوری بر روی فیبر نوری توسط ابزارهای خاص نصب می شود و امکان انتقال داده را به ما می دهد . این کانکتورها به 2 گروه Multi Mode و Single Mode تقسیم می شوند .
4- تکرار کننده (Repeater )
از تکرارکننده ها برای تقویت سیگنال و ارسال آن در فواصل طولانی تر استفاده می شود. تجهیزاتی که به عنوان تکرار کننده عمل می نمایند دارای نام های متفاوتی مانند Active Hub می باشند. Active Hub ها به عنوان تکرار کننده های چند درگاهی نیز شناخته می شوند.
5- هاب ( Hub )
در داخل هاب , تمام پورتها به هم وصل هستند و تمام ايستگاه های کاری شبکه از طريق هاب به هم وصل بوده و دارای مسير يکسان ميباشند. مسير يکسان همچنين باعث ميشود که پهنای باند به اشتراک گذاشته شود.
همچنين وقتی يک پورت در هاب , ديتا فريم دريافت مي نماید، آنرا در تمام پورت های خود کپی ميکند. اين قابليت باعث ميشود وقتی ترافيک شبکه زياد گردد برخورد (Collision ) رخ دهد.
نکته : هاب در لایه Physical عمل می نماید
6- سوئیچ (Switch)
در داخل يک سوئيچ , پورت ها فقط توسط آدرس به هم متصل ميشوند. يک سوئيچ MAC Address کامپيوترهایی که به آن متصل هستند را در جدولی ذخیره می نماید و زمانیکه يک ديتا فريم را دريافت می نماید با توجه به جدول ، آنرا تنها به پورت مربوطه ارسال می نماید.
با توجه به این قابلیت در سوئيچ به ندرت برخورد (Collision ) اتفاق می افتد.
7- روتر ( Router )
از روتر (مسیریاب) در شبکه های LAN و WAN استفاده می گردد .
یکی از دلایل مهم گسترش استفاده از روتر ، ضرورت اتصال یک شبکه به چندین شبکه دیگر است . نام در نظر گرفته شده برای روترها ، متناسب با کاری است که آنان انجام می دهند : " ارسال داده از یک شبکه به شبکه ای دیگر "
روترها را می توان به دو گروه تقسیم نمود:
• روترهای سخت افزاری : روتر سخت افزاری مانند یک کامپیوتر دارای Ram و CPU و ... است و محلهایی برای اضافه کردن کارت های جانبی و ... دارد این نوع Router دارای سیستم عامل مخصوص به خود است.اکثر شرکت ها ترجیح می دهند که از روترهای سخت افزاری استفاده نمایند چراکه آنان در مقایسه با روترهای نرم افزاری، دارای سرعت و اعتماد پذیری بیشتری می باشند
• روترهای نرم افزاری : روترهای نرم افزاری دارای عملکردی مشابه با روترهای سخت افزاری می باشد. یک روتر نرم افزاری می تواند یک سرویس دهنده NT ، یک سرویس دهنده نت ور و یا یک سرویس دهنده لینوکس باشد . تمامی سیستم های عامل شبکه ای مطرح ،دارای قابلیت های روتینگ از قبل تعبیه شده می باشند .
نکته : روترها در لایه Network عمل می نمایند.
|